Efekti privatizacije – Empirijska analiza i rezultati na srpsku industriju - Nikolic, Ivan; Kovačević, Miladin (Industrija, 2014)
Koncept privatizacije primenjen nakon oktobarskih promena 2000. godine industriji Srbije nije doneo očekivane performanse. Privatizacija je delom pokrenula restrukturiranje preduzeća u pojedinim oblastima prerađivačke industrije. Donela je svež kapital, nove tehnologije i nova menadžerska znanja. Međutim, njen rezultat je daleko slabiji od prvobitno očekivanog. Razlozi koji su tome doprineli, ali i krajnji dometi navedenog procesa, detaljno su analizirani u tekstu koji sledi. Istraživanje je bazirano na obradi podataka iz finansijskih izveštaja koja su privredna društva nefinansijsko poslovnog sektora Srbije predale u periodu od 2002. do 2007. godine. Panel analizom je pokazano kako su se rezultati svakog od posmatranih svojinskih oblika u različitim sektorima i oblastima industrije menjali kroz vreme. S druge strane, testirana je i hipoteza da efekti privatizacije na performanse preduzeća značajno variraju u zavisnosti od njegove veličine, čime se implicitno ocenjeni i efekti modela prodaje kapitala.