Modeli analize uticaja faktora na formiranje profitne stope - Jakovčević, Klara S.; Sedlak, Otilija (Industrija, 2014)
Za efikasno sproveđenje osnovnog ekonomskog principa reprodukcije (ostvariti maksimalne rezultate uz minimalna ulaganja) potrebno je precizno i pouzdano kvantifikovanje ekonomskog uspeha, faktora njegovog nivoa i dinamike. U radu je primenjena statička ekonomska analiza u kojoj se utvrđuje međuzavisnost elemenata stope dobiti. Analiza je usmerena i na identifikaciju uticaja pojedinog faktora na elemente stope dobiti. Analizirane su relacije koje postoje između određenih ekonomskih varijabli gde postoji funkcionalni oblik međuzavisnosti. Cilj rada je, pre svega, prikaz metodoloških rešenja za sagledavanje pune sadržine stope dobiti u svojstvu determinante kvaliteta ekonomije i konačnog pokazatelja rezultata reprodukcije. Aplikacija modela analize faktora stope dobiti obavljena je u preduzeću koje se bavi proizvodnjom građevinskog materijala od pečene gline. Cilj aplikacije jeste provera dometa u utvrđivanju elemenata i faktora ekonomskog uspeha preduzeća, kao i kvantifikacija pretpostavki njegove promene. Dobijeni rezultati su značajni za preduzimanje organizacionih mera u cilju rasta ekonomskog uspeha. To znači otklanjanje negativnog, a potenciranje pozitivnog uticaja objektivnih i organizaciono uslovljenih faktora radi ostvarivanja višeg ekonomskog uspeha. Na osnovu empirijskih istraživanja, došlo se do zaključka da se predloženi kvantitativni modeli analize dinamike kvaliteta poslovanja preduzeća mogu primeniti u praksi.