English: Srpski - Zrnić, Nenad; Dragović, Andro; Srpski, Srpski (Industrija, 2023)
Ova studija istražuje ulogu ekološki prihvatljivih liftova u literaturi na osnovu analize 113 radova objavljenih u naučnim časopisima iz baze podataka Scopus. Ovo je prva studija koja je koristila bibliometrijsku analizu za pregled akademske literature u oblasti istraživanja sistema liftova. Analiza je započela postupnim razvrstavanjem sakupljenih radova prema problemu višeciljne optimizacije vertikalnog transporta i analizom citata. Određivanje dominantnih tema i podtema sprovedeno je bibliometrijskom analizom na osnovu zajedničkog pojavljivanja reči u naslovima razmatranih radova unutar dvodimenzionalne matrice. Dobijeni rezultati su istakli istraživački klaster u razvoju (iskorišćenje energije) kao jedan od najvažnijih za budući razvoj sistema liftova. Ovaj klaster se bavi tehnološkim napretkom liftova i predviđa da će se tehnologije eko-liftova široko koristiti u bliskoj budućnosti. Ovo istraživanje bi moglo biti veoma korisno za posticanje dubljeg znanja o eko-liftovima.