Preduzetništvo u Društvu 5.0: integracija tehnologije i humanističkih vrednosti za održivu budućnost: Industrija 4.0 i 5.0, Drustva u kontekstu Industrijski revolucija, Preduzetnistvo u Drustvima 4.0 i 5.0, Industrija i Drustvo 5.0 u Srbiji - Djordjevic, Luka; Ćoćkalo, Dragan; Bakator, Mihalj; Novaković, Borivoj (Industrija, 2023)
Industrija 4.0 donosi digitalizaciju i automatizaciju, povećavajući efikasnost, ali izaziva gubitak radnih mesta. Industrija 5.0 integriše ljude i mašine da prevaziđe ova ograničenja. Preduzetništvo u Društvu 4.0 je oblikovano digitalnim tehnologijama, dok Preduzetništvo u Društvu 5.0 naglašava ravnotežu tehnologije i humanističkih vrednosti. Prihvatanje Industrije i Društva 5.0 raste, zahtevajući dalji razvoj infrastrukture i obrazovanja. Fokus ovog rada je analiza koncepta preduzetništva 5.0 u Društvu 5.0 i razvoj teorijskog modela za unapređenje preduzetnitšva.