Primena Pareto analize u menadžmentu rizikom otkaza i zastoja buldozera - Spasojević-Brkić, Vesna K; Perišić, Martina; Veljković, Zorica; Misita, Mirjana; Damjanović, Milanko (Industrija, 2023)
Istraživanja vezana za otkaze i zastoje u radu buldozera veoma su ograničena, te je ova oblast nedovoljno istražena. Cilj ovog rada je da identifikuje sve uzroke otkaza i zastoja buldozera, a potom da izdvoji one najuticajnije. Data je deskriptivna statistika, a zatim i dijagram rasipanja za stepen opasnosti i vremena otkaza i zastoja buldozera i histogrami stepena opasnosti i vremena otkaza i zastoja za buldozere. Potom je data Pareto analiza za tri kategorije: frekvenciju otkaza i zastoja, vreme trajanja otkaza/zastoja i nivoa rizika od otkaza/zastoja. Pareto analiza je pokazala da su sve kod tri kategorije najčešći otkazi/zastoji nastali zbog popravke grejanja, zamene ulja, čišćenja, podešavanja krajnica, zamene filtera, zamene creva i zamene vijaka, te da je neophodno posebnu pažnju obratiti na ove otkaze/zastoje. Корак ка „фабрикама без одржавања“ требало би да укључи планирање идентификованих активности у паузама рада као превентивне, а не корективне активности.