Mogućnost rekonstrukcije saobraćajnih nesreća pomoću uređaja za beleženje podataka – pregledni rad - Đorđević, Branislav; Mitić, Saša (Industrija, 2022)
Uređaji za beleženje podataka koriste se u svrhu istraga saobraćajnih nesreća više od 20 godina. Neke zemlje su zakonski regulisale njihovu primenu i validan su dokaz u istragama i rekonstrukcijama. Međutim, uređaji za beleženje se koriste kao dopunski izvor određenih podataka i informacija. Istraživanja samo pomoću uređaja za beleženje još uvek nisu moguća zbog određenih pojava, kao i zbog konstruktivnih karakteristika uređaja. Naučnici iz Japana i Poljske testirali su tačnost podataka iz uređaja i na osnovu njih izvršili rekonstrukcije udesa. Oba tima su utvrdila da je rekonstrukciju moguće izvesti samo u jednostavnim situacijama, poput pravolinijskog udara jednog vozila u drugo. Kada je u udaru više učesnika, ili je udaru prethodio neki manevar, nije moguće utvrditi šta se zaista dogodilo. Neophodan je dalji razvoj ovih uređaja, kako bi se povećala njihova efikasnost prilikom rekonstrukcije saobraćajnih nezgoda.