Određivanje efektivnosti aktivnih mera na tržištu rada kod mladih u Srbiji - Zubović, Jovan; Nikolić, Ivan (Industrija, 2013)
Fokus istraživanja u ovom radu je stavljen na analizu efikasnosti aktivnih politika tržišta rada na jednoj od najvećih ranjivih grupa na tržištu rada Srbije – populaciji mladih. Primenom uparivanja putem metoda najbližeg suseda na kohorti mladih na tržištu rada, cilj je bio da se utvrdi koje politike donose najveću korist u odnosu na njihovo odsustvo. Takođe je pomoću PSM metodologije je izvršena mikro-procena nekoliko različitih vrsta mera koje se koriste u Srbiji, sa ciljem da se dobiju precizne informacije o efektima takve politike. Glavni rezultati pokazuju da je politika tržišta rada za mlade podjednako efikasna kao i kod ostalih nezaposlenih, sa oko 28 % većom šansom da lice koje učestvuje u meri ostane zaposleno 6 meseci nakon izlaska iz mere nego kod onih koji nisu učestvovali u merama. Subvencije za zapošljavanje i osnivanje firmi, kao i obuka na poslu pokazuju najbolje rezultate, a iznenađujuće je da su javni radovi pokazali skoro nikakve efekte, uz očekivani neto gubitak u dugom roku .