Politike ulaganja u zaštitu životne sredine na nivou jedinica lokalne samouprave - Beke-Trivunac, Jozefina J.; Jovanović, Larisa (Industrija, 2013)
Cilj ovog rada je da identifikuje uticaj smanjenja budžeta na lokalne politike ulaganja u zaštitu životne sredine. Značajne negativne razlike između planiranih i ostvarenih iznosa ukazuju na činjenicu da zaštita životne sredine ima manje važno mesto u politikama upravljanja jedinica lokalne samouprave. Analiza strukture planiranih i realizovanih rashoda i izdataka po namenama, kao i indeks realizacija planiranih ulaganja pokazuje da jedinice lokalne samouprave usmeravaju najveći iznos sredstava u upravljanju otpadom. Štaviše, visok indeks realizacije ovih izdataka dodatno ukazuje da upravljanje otpadom ima najviši prioritet u okviru funkcije zaštite životne sredine u obe godine, što bi moglo da se objasni i regulasanim i stabilnim finansiranjem ove funkcije iz namenskih sredstava. Rezultati analize izloženi u ovom radu korisni su u smislu što podržavaju jedinice lokalne samouprave da ulaganja u zaštitu životne sredine finansiraju iz namenskih sredstava. Analiza politika ulaganja jedinica lokalne samouprave u zaštitu životne sredine u ovom radu zasnovana je na poređenju serije indeksa izračunatih kao odnos između ostvarenih i planiranih iznosa kako na nivou ukupnih ulaganja i ukupnih prihoda, tako i na nivou njihovih komponenti koje se odnose na zaštitu životne sredine.