Razvoj tržišta funkcionalne hrane u Srbiji: motivacije i prepreke - Stojanović, Žaklina; Dragutinović-Mitrović, Radmila; Ognjanov, Galjina (Industrija, 2013)
Cilj ovog rada je da predstavi najrelevantnije nalaze dobijene na osnovu empirijske analize tržišta funkcionalne hrane u Srbiji. Analiza je zasnovana na dubinskm intervjuima sa predstavnicima industrije i maloprodaje prisutnim na tržištu. Analiza se odnosi na sledeći set tema: (1) motivacije i prepreke za ponudu proizvoda sa nutritivnim i zdravstvenim izjavama (NiZ), i (2) percepcija potrošačke tražnje prema proizvodima sa NiZ izjavama. Razlike između Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana (ZB) su analizirane korišćenjem neparametarskih tehnika zasnovanih na nezavisnim uzorcima. Nalazi podržavaju opšti zaključak da je ovaj segment tržišta u Srbiji, pri poređenju sa razvijenijim tržištima ZB, nerazvijen i više vođen akcijama proizvođača, a ne potrošača