Kvalitet poslovnog i preduzetničkog obrazovanja u Srbiji: rezultati istraživanja - Ćoćkalo, Dragan Živko; Đorđević, Dejan; Bogetić, Srđan; Sajfert, Dragana; Minovski, Robert (Industrija, 2013)
U ovom radu se prezentuju rezultati istraživanja koje je sprovedeno među studentima u Republici Srbiji, a koje se bavi kvalitetom poslovanja, preduzetništvom i pokretanjem sopstvenog biznisa. Tokom tri godine u istraživanje je uključeno ukupno 1990 ispitanika. Populaciju su činili studenti četiri univerziteta i poslovnih škola, usmereni ka biznisu i menadžmentu. Istraživanje je sprovedeno pomoću strukturiranog upitnika. Između ostalog, istraživanje je pokazalo da izvestan broj ispitanika nije informisan o postojanju finansijskih podsticaja za pokretanje biznisa. Intervjuisani učenici prijavili su da im nedostaju znanja: osnove preduzetništva i malog biznisa, osnovne finansija i računovodstva i stranih jezika. Po mišljenju studenata, Republika Srbija trenutno nema odgovarajuće okruženje koje podstiče mlade da pokrenu sopstveni biznis. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na činjenicu da država mora imati ključnu ulogu u ovoj sferi srpskog tržišta, kroz stvaranje određenih akata čiji je cilj promovisanje koncepta mladih kao preduzetnika. Istraživanje ove oblasti do sada nije sprovedena na teritoriji Republike Srbije, a prema saznanjima autora ni u regionu Zapadnog Balkana.