Kompozitni materijali u automobilskoj industriji - pregledni rad - Spasenović, Jovana; Blagojević, Ivan (Industrija, 2021)
Kompozitni materijali se primenjuju u mnogim granama industrije, uključujući i automobilsku. Vozila treba da budu laka, imaju nizak nivo izduvne emisije i potrošnje energije u cilju zaštite životne sredine, dok posedovanjem velike čvrstoće i jačine unapređuje bezbednost putnika. Ove zahteve moguće je ispuniti korišćenjem kompozitnih materijala. Premda se kompoziti koriste u industriji decenijama, u automobilskoj je njihova upotreba prilično nova, što zahteva razvoj drugačijeg procesa projektovanja i proizvodnje, ispitivanja i reciklaže. Ovaj rad navodi detalje po kojima se primena kompozita u autoindustriji razlikuje od primene u drugim granama industrije. Deo koji se odnosi na reciklažu opisuje osnovne metode reciklaže, povezane zakone i primenu produkata reciklaže. Takođe, radom se ističe specifična primena kompozita koja pokazuje visok nivo inovativnosti – hibridni i prirodni kompoziti, strukturne baterije i vozila visokih performansi.