Razvoj tekstilne industrije u selektovanim tranzicionim zemljama evrope u periodu 1995-2018. - Nikolić Mirоljub; Radovanović, Olga; Cvetanovic, Slobodan; Despotovic, Danijela Z (Industrija, 2021)
U radu se ispituje razvoj tekstilne industrije u devet selektovanih evropskih zemalja u tranziciji (Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, North Macedonia, Romania, Serbia and Slovenia) u periodu od 1995. do 2018. godine koje su sa različitim uspehom ostvarile prelaz na tržišni model privređivanja. Cilj je sagledavanje osnovnih trendova u razvoju tekstilne industrije u ovim zemljama koje su sa različitim uspehom ostvarile prelaz na tržišni model privređivanja, koji je pored ostalog praćen snažnim talasom deindustrijalizacije. Medjuzavisnost Textiles and clothing industry value added in manufacturing i nivoa GDP pc u pojedinim zemljana je izračunata postupkom eksponencijalne korelacije. Konstatovano je da su svoj razvoj u tranzicionom periodu ove zemlje u velikoj meri zasnivale na jačanju trgovinske konkurentnosti, pri čemu je značajnoj izvoznoj ekspanziji u velikoj meri doprineo i sektor tekstilne industrije (Textile fibres, yarn, fabrics and clothing). Ispostavilo se da je doprinos tekstilne industrije privrednom rastu analiziranih privreda bio veći u ranjim fazama njihovog ekonomskog razvoja. Takođe, rezultati istraživanja su potvrdili da je tekstilna industrija u ovim zemljama svoj izvozni potencijal maksimizirala na nižim nivoima njihovog GDP pc.