Ušteda u potrošnji goriva ostvarena upotrebom pojačane termoizolacije tovarnog prostora dostavnih vozila - Jovanović, Branislav; Maljković, Miloš; Stamenković, Dragan; Popović, Vladimir (Industrija, 2021)
Energetskoj efikasnosti dostavnih vozila koja prevoze lakokvarljive namirnice se mora posvetiti dodatna pažnja jer neefikasan rad mehaničkih rashladnih uređaja ugrađenih na ovakva vozila dovodi do povećanja potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova. Količina goriva utrošena za pogon rashladnog uređaja može biti smanjena na više načina. Ovaj rad se bavi analizom uticaja kvaliteta termoizolacije na potrošnju goriva za pogon rashladnog uređaja ugrađenog na uobičajeno dostavno vozilo. Rezultati analize pokazuju da se izborom pojačane termoizolacije troškovi goriva za pogon rashladnog uređaja mogu smanjiti za oko 420 € godišnje, ukoliko se prevozi duboko smrznuta riba na zadatoj temperaturi od -20 °C, dok je ušteda pri prevozu svežeg mesa na 0 °C oko 110 € godišnje. U analizu su uključene kako cena ugradnje termoizolacije i goriva u Srbiji, tako i prosečna mesečna temperatura na teritoriji Beograda.