Paternalističko liderstvo u poslovnom okruženju Kuvajta: kulturološki prihvaćeno, ali pretežno neefikasno - Adžić, Slobodan; Almutairi, Shihanah (Industrija, 2021)
Dostupna literatura vodi nas ka pretpostavci da je paternalističko liderstvo (PL) kulturološki prihvaćeno kao stil liderstva u Kuvajtu. Uzimajući u obzir različite poglede o efikasnosti paternalističkog liderstva, istraživački ciljevi našeg rada su trostruki. Prvo, da se ispita da li je paternalističko liderstvo prepoznato kao stil liderstva u kuvajtskim organizacijama; drugo, da se testira efikasnost PL stila ukoliko je prisutan; i treće, da se identifikuju specifičnosti kuvajtske rukovodne prakse. Rezultati nas dovode do zaključka da je PL prisutan u kuvajtskoj rukovodnoj praksi, da je kulturološki prihvaćen, ali i da je prepoznat kao neefektivni stil liderstva zbog uticaja klijentilizma (vaste).