Šta određuje strukturu kapitala? Slučaj kompanija za neživotno osiguranje u Srbiji - Božović, Miloš; Koprivica, Marija (Industrija, 2021)
Rad se bavi faktorima koji utiču na strukturu kapitala kompanija neživotnog osiguranja. Korišćeni su finansijski izveštaji neživotnih i kompozitnih osiguravača koji su poslovali u Srbiji u periodu od 2006. do 2019. Primenjen je pristup panel podataka kako bi se ispitala veza između finansijske poluge, koja je definisana kao količnik tehničkih rezervi i kapitala, i raznih specifičnih osobina pojedinačnih kompanija. Ocene koeficijenata dobijene korišćenjem modela individualnih fiksnih efekata ukazuju na postojanje značajnog negativnog uticaja mera profitabilnosti, stope rasta i likvidnosti na koeficijent finansijske poluge, i značajan pozitivan uticaj veličine kompanije. Ovi rezultati su u saglasnosti sa teorijom kompromisa i teorijom hijerarhijskog poretka.