Feldstein-Horiokina zagonetka – mit ili stvarnost: slučaj Srbije - Petrović, Predrag M (Industrija, 2013)
U ovom radu smo prikazali rezultate istraživanja prisustva Feldštajn - Horioka zagonetke u Srbiji za vremenski period 1997-2010. godine. Primenom tehnika kointegracije vremenskih serija (Johansen i Engl-Grejndžer test) nismo uspeli da ocenimo nijednu kointegracionu relaciju između stope bruto domaće štednje i bruto domaćih investicija, kao ni između njihovih apsolutnih realnih vrednosti. Na osnovu ovakvih nalaza odbacili smo hipotezu da empirijski podaci u Srbiji ukazuju na prisustvo Feldštajn - Horioka zagonetke. Deskriptivna statistička analiza pokazala je da se u Srbiji troši skoro sve što se proizvede, što rezultira veoma skromnom bruto domaćom štednjom, rekli bismo zanemarivom u odnosu na bruto domaće investicije. Ova činjenica jasno pokazuje da bruto domaće investicije nisu limitirane domaćom štednjom, što je konzistentno sa relativno slobodnim protokom kapitala koji Srbija ima sa inostranstvom.