Međusobni uticaj poreza na dohodak građana i makroekonomskih indikatora - Ćurčić, Mihailo; Milojević, Irena; Krunić, Nikola (Industrija, 2020)
Od sredine 2006. do kraja 2008. godine, u javnim finansijama Republike Srbije usvojen je niz odluka koje imaju za posledicu trajno smanjenje poreskih prihoda i povećanje javnih rashoda. Na taj način formira se sistemska neravnoteža između prihoda i rashoda države, odnosno fiskalni deficit. Pojava fiskalnog deficita predstavlja glavni motiv sporvedenog istraživanja, gde smo uz pomoć proste regresione analize vremenske serije makroekonomskih podataka, doveli u vezu pokazatelje privrednog rasta i poreza na dohodak građana. Rezultati istraživanja govore o važnosti uticaja poreza na dohodak građana na kreiranje povoljnog makroekonomskog ambijenta, gde se kao imperativ nameće regulisanje i reforma postojećeg poreskog sistema.