Merenje efekata račvanja Bitcoina na odabrane kriptovalute primenom metodologije studije događaja - Tomić, Nenad (Industrija, 2020)
Kriptovalute se nalaze u središtu interesovanja naučne i stručne javnosti više od jedne decenije. Usled promenljivog kursa prema konvertibilnim valutama, investitori koriste kriptovalute kao instrument špekulativnog ulaganja, dok je njihova upotreba u platnom prometu na zanemarljivo niskom nivou. Tokom poslednjih nekoliko godina, sve vodeće kriptovalute beležile su visoku promenljivost stopa prinosa, koje su neretko imale negativnu vrednost. U radu je upotrebljena metodologija studije događaja za utvrđivanje statističke značajnosti ekstra prinosa vodećih kriptovaluta tokom tri račvanja Bitcoin mreže. Procesi račvanja su posmatrani kao tri izolovana događaja, pri čemu je za svaki konstruisan period procene i period događaja. Utvrđeno je postojanje statistički značajnog negativnog efekta tokom drugog i trećeg događaja, koji se odnose na stvaranje sistema Bitcoin Gold i Bitcoin SV. Suprotno očekivanjima, u slučaju prvog i najpoznatijeg račvanja Bitcoin mreže, kojim je nastao sistem Bitcoin Cash, nije utvrđeno postojanje statistički značajnog efekta na tržište.