Monetatna politika i nezaposlenost u Republici srbiji - Veselinović, Nevena (Industrija, 2020)
Glavni cilj sprovođenja istraživanja je utvrditi da li monetarna politika može uticati na nezaposlenost putem glavnog instrumenta monetarne politike, referentne kamatne stope, kao i analizirati povezanost između inflacije i nezaposlenosti u Republici Srbiji, s obzirom na to da su spomenute pojave glavni destabilizatori ekonomije u razvoju. Centralni model kojim se ispituje struktura vremenskih serija predstavlja Vektorski model korekcije grešaka (VECM). Prema rezultatima koji proizilaze iz kointegracione jednačine VEC modela, može se zaključiti da ne postoji dugoročna dinamika ravnoteže između referentne kamatne stope i stope nezaposlenosti u Republici Srbiji, u periodu od januara 2009. godine do juna 2019. godine. Istražujući odnos između inflacije i nezaposlenosti, rezultati upućuju na pozitivan statistički značajan uticaj stope inflacije na stopu nezaposlenosti u posmatranom periodu. Kratkokorčna perspektiva istaživanja ukazuje da promene u stopi nezaposlenosti nisu bile uzrokovane promenama referentne kamatne stope, kao ni promenama stope inflacije.