Metodološki pristupi u kreiranju strategije pametne specijalizacije u Srbiji - Kutlača, Djuro; Živković, Lazar; Popovic Pantic, Sanja Milan (Industrija, 2020)
Cilj ovog rada je da predstavi dva metodološka pristupa analizi regionalnih potencijala u Republici Srbiji kao prvom od šest koraka u razvoju Strategije istraživanja i inovacija za pametnu specijalizaciju (RIS3). U okviru kvantitavne analize regionalnog/nacionalnog okvira, dva pristupa su bila korišćena da bi se preliminarno selektovale prioritetne oblasti: koeficijent lokacije (LQ) i višekriterijumsko odlučivanje (MCDM). Ovaj rad predstavlja diskusije koje se odnose na izazove u primeni metodologije za izbor prioritetnih oblasti u privredi bazirane na korišćenju LQ (LQ≥1.5) I MCDM metoda agregacije svih raspoloživih indikatora kako bi se omogućilo pravljenje rang-lista svih aktivnih sektora u Republici Srbiji. Obe primenjene metode su relativno jednostavne za razumevanje i korišćenje; iako bi korišćenje MCDM (Idealne tačke) moglo biti korisnije, primenjujući geometrijsku distancu kao agregatnu meru za sve primenjene indikatore ekonomskog, inovacionog i naučnog potencijala.