The application of Wong-Law Emotional Intelligence Scale in companies in Serbia - Đoković, Goran; Jovanović, Saša; Pušara, Aleksandra (Industrija, 2024)
Emocionalna inteligencija (EI) je značajan koncept koji utiče na procese upravljanja i zaposlene u organizacijama. Psiholozi i menadžeri širom sveta su takođe prihvatili koncept na osnovu primene različitih modela emocionalne inteligencije u svojoj radnoj praksi. U radu se ističe značaj merenja emocionalne inteligencije u savremenom menadžmentu i analizira primena Wong-Law skale (WLEIS) u srpskim kompanijama. WLEIS model je mera emocionalne inteligencije koja obuhvata 16 stavki samoprocene na bazi revidiranog Mayer and Salovey (MEIS) modela, sa četiri oblasti (procena sopstvenih emocija, procena emocija drugih, upotreba emocija i regulacija emocija). Istraživanje predstavljeno u ovom radu obuhvatilo je najviše i srednje nivoe menadžera (N=128) iz srpskih kompanija kod kojih su testirane sposobnosti emocionalne inteligencije. Cilj ove studije je bio da se izmeri emocionalna inteligencija menadžera u srpskim kompanijama i utvrdi razlika između polova i nivoa menadžmenta. Rezultati istraživanja su pokazali da su menadžeri u testiranim kompanijama imali umereno visoke rezultate na skali emocionalne inteligencije. Najveći rezultati su zabeleženi za varijable koje se odnose na procene emocija drugih, tako da je istraživanje dalje orijentisano ka analizi ovog aspekta emocionalne inteligencije prema polu i nivoima upravljanja.
Keywords: emocionalna inteligencija (EI), WLEIS model, emocije, merenje emocionalne inteligencije, procena emocija drugih