SAVREMENI MEDIJI KAO SREDSTVO RATNE PROPAGANDE: IMPLIKACIJE PO PRAVO NA SLOBODU MIŠLJENJA I IZRAŽAVANJA - Bećirović-Alić, Maida; Šaljić, Eldar (The Review of International Affairs, 2026)
Savremene tehnologije i digitalni kanali komunikacije imaju značajan uticaj na javno mnjenje i dinamiku propagande, jer u savremenim oružanim sukobima i međunarodnim odnosima mediji nemaju samo ulogu prenošenja informacija, već postaju ključni instrumenti u oblikovanju narativa koji mogu doprineti legitimisanju vojnih akcija, demonizaciji neprijatelja i relativizaciji kršenja ljudskih prava. Ovaj rad analizira ulogu medija kao sredstva ratne propagande i ispituje posledice koje takva upotreba ima na ostvarivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao jednog od osnovnih prava garantovanih međunarodnim dokumentima. Kroz normativnu analizu međunarodnih instrumenata i studije slučaja, rad istražuje granice između slobode izražavanja i ratne propagande, kao i rizike koje medijska manipulacija nosi za demokratski diskurs. Poseban naglasak stavljen je na fenomen selektivne empatije, cenzure i autocenzure, ali i na izazove koji proizlaze iz širenja dezinformacija na društvenim mrežama. Pored toga, rad ispituje kako savremeno informaciono okruženje oblikuje ratne narative kroz geopolitičko nadmetanje narativa, ali i kroz specifične komunikacione tehnike kao što su emocionalno uokviravanje, vizuelna personalizacija i algoritamski posredovana vidljivost. Cilj rada je da pruži kritički osvrt na savremene medijske prakse u uslovima oružanih sukoba i da ukaže na potrebu uspostavljanja ravnoteže između prava na informisanje i zaštite od instrumentalizacije javnosti putem propagande.
Keywords: ratna propaganda; sloboda mišljenja; ljudska prava; mediji; međunarodno javno pravo