KINESKO-JAPANSKA KONFRONTACIJA U ISTOČNOKINESKOM MORU I NJEN UTICAJ NA GEOPOLITIČKU ARHITEKTURU ASEAN-a - Tuan, Nguyen Khoa; Phuong Le, Vu Thi (The Review of International Affairs, 2026)
Ovaj rad analizira uticaj konfrontacije između Kine i Japana u Istočnokineskom moru (2012–2022) na geopolitičku arhitekturu ASEAN-a i njegovu regionalnu koordinacionu ulogu. Rivalstvo Kine i Japana, koje je započelo japanskom „nacionalizacijom” ostrva Senkaku/Djaoju 2012. godine, prešlo je iz faze kontrolisanih tenzija u dugotrajnu stratešku konfrontaciju, stvarajući indirektne prelivajuće efekte na Jugoistočnu Aziju. Rad polazi od teze da ova složenost proizlazi iz preplitanja geopolitičkog nadmetanja i duboke ekonomske međuzavisnosti. Primjenom teorije ravnoteže snaga Keneta Volca, teorije ravnoteže pretnje Stivena Volta i koncepta strategije hedžinga, istraživanje pokazuje da države ASEAN-a ispoljavaju četiri stratifikovana obrasca reakcije, u zavisnosti od percepcije pretnje i sopstvenih kapaciteta, dok se ASEAN suočava sa izazovima po svoju centralnost i mehanizme izgradnje konsenzusa, ali istovremeno pokazuje institucionalnu prilagodljivost.
Keywords: rivalstvo Kine i Japana; Istočnokinesko more; ASEAN; ravnoteža snaga; strategija hedžinga