PREVENCIJA, POSREDNIČKI AKTERI I GRANICE SAMOODBRANE: MEĐUNARODNO PRAVO I BEZBEDNOSNA DILEMA U IZRAELSKO-IRANSKOM RIVALSTVU - Đekić, Aleksandar (The Review of International Affairs, 2026)
Ova studija ispituje kako moć, diskurs i pravo međusobno deluju u podsticanju eskalacije u rivalstvu Izraela i Irana. Takođe, postavlja pitanje pod kojim uslovima tvrdnja o samoodbrani prelazi u nezakonitu prevenciju. Okvir kombinuje strukturni realizam, ofanzivni realizam i teoriju sekuritizacije sa doktrinarnom analizom člana 51 Povelje Ujedinjenih nacija (UN) i ključnih presuda Međunarodnog suda pravde (MSP). Sekvenca napada iz juna 2025. služi kao studija slučaja, oslanjajući se na debate u UN, javne izjave i obaveštajne podatke iz otvorenih izvora. Nalazi ukazuju na tri preklapajuće dinamike. Prvo, strukturna nesigurnost podstiče anticipativno delovanje: Izrael je institucionalizovao preventivnu logiku kao stratešku kulturu. Drugo, sekuritizacioni govorni akti, poput iranske egzistencijalne retorike, pretvaraju pretnje u opravdanje za vanredne mere. Treće, pravni kriterijumi neposrednosti, nužnosti i proporcionalnosti više puta se rastežu, naročito kada su uključena nuklearna infrastruktura i mreže posrednika. Međunarodno humanitarno pravo dodatno ograničava proporcionalnost, ali se njegova primena u praksi pokazala krhkom. Studija predlaže strože dokazne standarde za neposrednost, test „proporcionalnost-plus“ za nuklearne objekte i uključivanje posrednika u procene nužnosti. Zajedno, ove prilagodbe bi suzile zloupotrebu samoodbrane i ojačale pravna ograničenja u rivalstvima visokog rizika.