ZNAČAJ PREHOSPITALNOG PREPOZNAVANJA ST ELEVACIJE U AVR ODVODU U AKUTNOM KORONARNOM SINDROMU - Todorović, Gordana; Joldžić, Aleksandar; Vesić, Dragana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
CiljCilj rada je bio prikazati u kojoj meri su lekari službi hitne pomoći uključenih u STEMI mrežu edukovani u prepoznavanju i zbrinjavanju AVR elevacije kao atipičnog  EKG zapisa.                              Prikaz slučaja Opisana su tri pacijenta sa bolom u grudima trajanja od 30 min do 2,5h. U EKG zapisu  su značajne depresije ST segmenta >1mm u 6 i više odvoda (I, II, III, AVL, AVF, V2-V6) sa elevacijom AVR oko 3-4mm i V1 slične ili manje magnitude. Za sva tri pacijenta inicirana je strategija za primarni PCI, pa su u konsultaciji sa interventnim kardiolozima  nakon primenjene dvojne antiagregacione terapije (osim u trećem slučaju), prevezeni u angio sale pomenutih ustanova.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Zaključak ST depresija ≥ 1 mm u šest ili više odvoda (inferolateralna depresija) udružena sa elevacijom ST segmenta u aVR i/ili V1 ukazuje na trosudovnu koronarnu bolest (3VD) ili opstrukciju glavnog stabla leve koronarne arterije (LMCA). .
Keywords: AVR elevacija, atipičan EKG zapis, SHMP