TAHIKARDIJE ŠIROKIH KOMPLEKSA U TROVANJU KSENOBIOTICIMA - Uzelac, Bojana; Đikić, Marina (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Tahikardije širokih kompleksa predstavljaju elektrokardiografski zapis srčanog ritma frekvence preko 100/minutu, a širine QRS kompleksa preko 120ms. Klasična podela tahikardija širokih kompleksa podrazumeva ventrikularne tahikardije i supraventrikularne aberantno sprovedene, ali mogu nastati i kao posledica metaboličkih i/ili toksičnih agenasa. Ksenobiotik je hemijska supstanca prisutna u organizmu, ali se u njemu ne proizvodi niti se očekuje da bude prisutna. To su takodje i supstance prisutne u organizmu u mnogo većoj koncentraciji od uobičajene. Za ljude, i lekovi predstavljaju ksenobiotike. U osnovi jedne grupe poremećaja izazvanih trovanjem ksenobioticima je blokada natrijumskih kanala na membrani kardiomiocita, koji su odgovorni za početnu, 0-tu fazu akcionog potencijala. Pojedine grupe lekova mogu da izazivaju WCT kao posledicu poremećene repolarizacije i produžavanja QTc intervala. Lečenje tahikardije širokih kompleksa u sklopu trovanja ksenobioticima zavisi od pre svega od vrste tahikardije i osnovnog poremećaja. Rano prepoznavanje i rano započinjanje adekvatne terapije su od neprocenjivog značaja za povoljan ishod pacijenta.
Keywords: tahikardija širokih kompleksa, WCT, ksenobiotici, trovanje.