SOLITARNI FIBROZNI TUMOR KARLICE, RANIJE KLASIFIKOVAN KAO HEMANGIOPERICITOM, KOJI SE MANIFESTOVAO KOMPRESIJOM VENA I VENSKOM KONGESTIJOM U KARLICI: PRIKAZ SLUČAJA - Svilar, Dejan; Đošić, Jovana; Đurić, Anđela; Stojanović, Bojan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Uvod: Solitarni fibrozni tumor (SFT) predstavlja retku mezenhimalnu neoplazamu, ranije klasifikovanu kao hemangiopericitomom. Iako se može javiti gotovo na bilo kojoj anatomskoj lokaciji, karlična lokalizacija je retka, a simptomi se obično javljaju kasno zbog progresivnog efekta mase.Prikaz slučaja: Šezdesetdevetogodišnji muškarac javio se zbog višemesečnog abdominalnog bola, otoka i trnjenja desne noge. Laboratorijski nalazi pokazali su blagu anemiju, povišen fibrinogen i blago povećan C-reaktivni protein, dok su tumorski markeri bili uredni. Multidetektorska kompjuterizovana tomografija abdomena I karlice prikazala je masivnu lobuliranu hipervaskularnu tumorsku masu sa heterogenim postkontrastnim pojačanjem i centralnom nekrozom. Color-Doppler ultrasonografija vena donjih ekstremiteta pokazala je usporen i nefiziološki venski protok, bez jasnih znakova duboke venske tromboze u trenutku pregleda.Zaključak: SFT male karlice predstavlja retku, ali klinički značajnu dijagnozu u diferencijalnom razmatranju velikih, hipervaskularnih tumorskih promena karlice. Multidisciplinarni pristup je od ključnog značaja za planiranje optimalnog lečenja, pri čemu hirurška resekcija ostaje osnovni terapijski modalitet.
Keywords: solitarni fibrozni tumor; hemangiopericitom; karlica; multidetektorska kompjuterizovana tomografija; kolor dopler ultrasonografija.