Suspektna povezanost između upotrebe kanabisa i razvoja miokarditisa: rastući dijagnostički izazov i faktor rizika kod mladih odraslih osoba - Nakalamić, Nataša; Milićević, Luka; Mihajlović, Vladimir (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Uvod: Akutni miokarditis se definiše kao inflamatorno oštećenje miokarda koje pogađa 4 do 14 osoba na 100 000 stanovnika. Utvrđeno je da kanabis sadrži THC za koji je dokazan negativni kardiotropni efekat - pojava tahikardije i aritmije, hipo- ili hipertenzija, vazospazam, vazodilatacija, povećan rizik za miokardni infarkt usled ubrzanog koronarnog protoka.Prikaz slučaja: Pacijent starosti 29 godina sa simptomima palpitacije i gušenja, hospitalizovan je u jedinicu intezivne nege Klinike za kardiologiju UKC Kragujevac. Anamnestički saznajemo da je pacijent svakodnevni konzument kanabinoida u poslednja 3 meseca. Kardiološkom dijagnostikom registrovano je više epizoda nsVT. Magnetnom rezonancom srca je potvrđeno prisustvo miokarditisa. U odsustvu drugih identifikovanih uzročnika miokarditisa, najverovatniji faktor koji je mogao dovesti do ovog stanja predstavlja upotreba marihuane.Zaključak: Miokarditis nepoznatog uzroka kod mladih pacijenata zahteva specifičan  dijagnostički pristup. Standardni dijagnostički protokol za dijagnostiku miokarditisa kod mlađih pacijenta,  treba obuhvatiti skrining na upotrebu psihoaktivnih supstanci.
Keywords: miokarditis; kanabis; nsVT