Zdravstvena zaštita zadržanih ili pritvorenih lica - Sjeničić, Marta Ž; Dajić, Nataša (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) je u poslednjih trideset godina vise puta posećivao zatvorene ustanove u Srbiji i davao primedbe na pristup zdravstvenoj zaštiti lica zadržanih od strane policije.Cilj rada je da ukaže na pravni okvir relevantan za pristup zdravstvenoj zaštiti zadržanih lica, te na to da njihova zdravstvena zaštita treba da se izjednači sa zaštitom pacijenata u zajednici. Za ove potrebe, autori su istražili međunarodnu i nacionalnu regulativu, kao i preporuke CPT. Medicinska praksa u zajednici i u zatvorenim ustanovama mora počivati na istim etičkim principima koja podrazumevaju da se obezbede jednake preventivne mere, kao i mere lečenja, odnosno sveobuhvatana zdravstvena zaštita zadržanih lica/pritvorenika, kakva je dostupna građanima u zajednici.Nesmetan pristup zdravstvenoj zaštiti podrazumeva da se zadržanom licu omogući lekarski pregled. Onemogućen pristup zdravstvenoj zaštiti i nezadovoljavajući nivo iste mogu ukazivati na ponižavajuće ili nečovečno postupanje.Zdravstveni radnici koji pružaju zdravstvene usluge u pritvorskim ustanovama moraju biti upoznati sa pravilima lične i opšte bezbednosti. Istovremeno, policijski službenici moraju biti upoznati sa osnovnim pravilima medicinske profesije i etike.
Keywords: zadržano lice, policija, pristup, zdravstvena zaštita, privatnost, medicinska dokumentacija