Kada infarkt miokarda nije samo inferiorni: važnost prehospitalnog prepoznavanja infarkta desne komore - Ilić, Andrijana; Vukićević, Verica; Mirković, Olja; Zmijarević, Vanja; Stefanović, Ivana; Aćimović, Bojana; Ristić Mrkalj, Radmila (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Uvod: Infarkt miokarda desne komore (IDK) nastaje pri okluziji desne koronarne arterije proksimalno od mesta odvajanja grana koje ishranjuju slobodni zid desne komore. Retko se javlja samostalno, ali komplikuje oko 50 % inferiornih infarkta. Klinički se prepoznaje po trijadi: hipotenzija, jugularna venska distenzija i „čista“ pluća. Vazodilatatori su kontraindikovani, dok je ključna intravenska nadoknada tečnosti. Prikaz slučaja: Muškarac, 50 godina, žali se na naglo nastali bol u ramenima, mučninu i preznojavanje. EKG pokazuje infarkt inferiorne lokalizacije, sa najvećom ST elevacijom u odvodu D3, u kombinaciji sa kliničkom trijadom IDK. ST elevacija potvrđena je i u V4R-V6R (Erhardt-ov znak). Ordiniran je brzi bolus kristaloida što je dovelo do poboljšanja hemodinamike. Pacijent je hitno transportovan u salu za kateterizaciju pod stalnim kardiovaskularnim monitoringom.Zaključak: Zbog lošije prognoze pacijenata sa infarktom miokarda desne komore i mogućim jatrogenim komplikacijama neophodno je rano prepoznavanje i adekvatan tretman IDK.
Keywords: Infarkt desne komore; hipotenzija; Erhardt-ov znak; IDK