PRIMENA ALVARADOVOG SKORA KOD SUMNJE NA AKUTNI APENDICITIS - Janković, Tamara; Đorđević, Stefan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
UVOD Apendicitis predstavlja zapaljenje apendiksa,sa pojavom simptoma u prvih 24 sata.Klinički se prezentuje bolom u abdomenu,najčešće u donjem desnom kvadrantu,povišenom temperaturom,gubitkom apetita,mučninom i povraćanjem.Zbog nespecifičnosti simptoma razvijeni su skoring sistemi da olakšaju postavljanje radne dijagnoze kod sumnje na akutni apendicitis,najčešće se koriste Alvaradov i AIR skor;CILJ RADA Prikaz upotrebe Alvaradovog skora na prehospitalnom nivou,kod sumnje na akutni apendicitis,kao i prikaz studija koje porede Alvaradov skor sa drugim skorovima.PRIKAZ BOLESNIKA Zavodu za urgentnu medicinu Beograd upućen je poziv za intervenciju,zbog bola u abdomenu. Pacijentkinja navodi da je bol počeo sinoć periumbiikalno,širio se u donji deo stomaka s desne strane,praćen mučninom i povišenom temperaturu 37.9C.Alvaradov skor bio je 6,pacijentkinja je transportovana u dežurnu zdravstvenu ustanovu gde je potvrđen akutnog apendicitisa.ZAKLJUČAK Dijagnostikovanje akutnog apendicitisa prehospitalno,bazira se na anamnezi i fizikalnom pregledu, zbog čega primena Alvaradovog skora može biti vrlo značajna,u cilju smanjenja rizika od komplikacija,morbiditeta i mortaliteta. KLJUČNE REČI alvarado, skor, apendicitis, ripasa
Keywords: alvarado, skor, apendicitis, ripasa