DIFUZNI B-KRUPNOĆELIJSKI LIMFOM TERMINALNOG ILEUMA – PRIKAZ SLUČAJA - Tešić, Miloš (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Difuzni  B‑krupnoćelijski limfom gastrointestinalnog trakta predstavlja najčešći oblik ekstranodalne lokalizacije ove bolesti. Zbog prisustva obilnog limfoidnog tkiva, terminalni ileum je posebno sklon razvoju limfoma. Klinička prezentacija je često nespecifična, a najčešće uključuje gastrointestinalnu hemoragiju ili perforaciju, dok je opstrukcija ređa. U ovom radu prikazujemo slučaj pacijenta starosti 80 godina, kod koga je opstrukcija bila prva prezentacija bolesti. Pacijent je dijagnostikovan putem endoskopije i histopatološke analize, a lečen hirurški i hemioterapijom sa imunoterapijom. Uprkos terapiji, došlo je do komplikacija u vidu neutropenije, urinarne infekcije i smrtnog ishoda.
Keywords: difuzni B‑krupnoćelijski limfom, terminalni ileum, opstrukcija