PRIKAZ SLUČAJA ADAMS-STOKESOVOG SINDROMA - KOMPLETNI ATRIO-VENTRIKULARNI BLOK MANIFESTOVAN KAO KARDIOGENA SINKOPA - Janković, Tamara; Đorđević, Stefan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
UVOD/CILJ Sinkopa je naglo-nastali i tranzitorni gubitak svesti nastao hipoperfuzijom moždanog tkiva.Adams-Stokesov sindrom je aritmija manifestovana kardiogenom sinkopom.Dijagnostikuje se brzo i jednostavno – elektrokardiografijskim zapisom gde se uglavnom opaža kompletni atrio-ventrikularni bok (AV blok),neretko i AV blok drugog stepena sa sporim komorskim odgovorom.Cilj rada je prezentacija pacijentkinje kod koje je sinkopa usledila nakon fizikalne terapije,dok je uzrok sinkope u sklopu ASS bio kompletni AV blok.PRIKAZ SLUČAJA Pacijentkinja,74 godine stara,navodi da je, po izlasku iz autobusa osetila slabost, malaksalost i nesvesticu,nakon čega je izgubila svest i pala.Pri padu je zadobila povredu glave.Na pregledu je svesna,orijentisana, niskotenzivna sa krvnim pritiskom 75/50mmHg,bradikardična sa frekvencom srca 32/min.Elektrokardiografski je registrovan kompletni AV blok sa odgovorom komora 24/min i kompletni RBBB,bez znakova ishemije miokarda.ZAKLJUČAK S obzirom da neprepoznati ASS može dovesti do ozbiljnih komplikacija,pa čak i iznenadne srčane smrti,neophodna je standardizacija prehospitalnog snimanja EKG-a kod svakog pacijenta koji se klinički prezentuje sinkopom ili konvulzijama
Keywords: adams-stoksov sindrom, sinkopa, bradikardija, kompletni AV blok