ULOGA ZAVODA ZA URGENTNU MEDICINU BEOGRAD U SIMULACIONOJ ZDRUŽENOJ VEŽBI HITNIH SLUŽBI POVODOM SVETSKOG DANA SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA - Anđelić, Slađana Lj; Čolaković, Goran (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, 17.11.2024. održana je združena vežba svih hitnih službi. Pod sloganom "Seti se! Podrži! Uradi!" simulaciju saobraćajne nezgode (SN) organizovali su Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Zavodom za urgentnu medicine (ZZUM) Beograd i Crvenim krstom Srbije. U osmišljenom scenariju desila se SN u kojoj je pešak povređen prilikom prelaska kolovaza van obeleženog pešačkog preleza. Istovremeno se na drugoj raskrsnici dešava SN u kojoj su učestvovala tri vozila. Ekipe ZZUM su postupale po protokolu za zbrinjavanje saobraćajne nezgode sa većim brojem povređenih osoba. Lekar prvopristigle, trijažne ekipe, je prema START („Simple Triage and Rapid Treatment“) trijažnom algoritmu izvršio kategorizaciju povređenih prema hitnosti zbrinjavanja u tri trijažne kategorije (CRVENA; ŽUTA; ZELENA) i obeležio trijažnim trakama. Od ukupno šestoro povređenih: dvoje je bilo iz crvene, dvoje iz žute i dvoje iz zelene kategorije. U daljem zbrinjavanju povređenih su osim ekipa ZZUM učestvovali i policija, vatrogasno-spasilačka služba i helikopterska jedinica MUP-a Srbije. Iako ne očekujemo nesreće one se dešavaju. Pravilno zajedničko reagovanje hitnih službi sa predefinisanim ulogama, zadacima i načinu međusobne saradnje, može doprineti da se što veći broj povređenih zbrine na najbolji mogući način i u što kraćem vremenskom roku, uz umanjenje posledica SN u Republici Srbiji. Zbog toga su neophodni što češći zajednički treninzi zaposlenih iz svih hitnih službi.
Keywords: združena vežba, hitne službe, simulacija, saobraćajna nezgoda, scenario