PRIMENA KETOROLAKA U PREHOSPITALNOM TRETMANU RENALNE KOLIKE – PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE - Janković, Tamara; Đorđević, Stefan; Vukićević, Verica (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Uvod/cilj Renalna kolika (RK) predstavlja iznenada nastao jak bol u kostovertebralnom uglu sa odgovarajuće strane, odakle zrači ka ingvinalnom predelu.Najčešći uzrok RK je urolitijaza.Klinička prezentacija je najčešće iznenadni, unilateralni, jak bol u predelu lumbalnih loža, praćen mučninom/povraćanjem i dizurične tegobe.Prikazujemo pacijenta sa naglo nastalom RK,kao i prehospitalni tretman.Prikaz slučaja Pacijentkinja starosti 28 godina osetila je,pre nekoliko sati,jak,iznenadni bol u levoj lumbalnoj regiji,sa propagacijom u preponi,praćen mučninom i preznojavanjem.Nakon tablete ibuprofena,intenzitet bola se smanjio.Bubrežne lože obostrano bolno osetljive na sukusiju, intenzivnije sa leve strane.Pod radnom dijagnozom RK,pacijentkinja transportovana do dežurne zdravstvene ustanove.Tokom transporta dati ketorolak 30mg i hioscin-butilbromid 20 mg intravenski.Nakon 10 minuta od primene terapije intenzitet bola se smanjio,a do dolaska u dežurnu zdravstvenu ustanovu,bol je potpuno prestao.Zaključak Ketorolak je vrlo efikasan analgetik u tretmanu RK.Studije pokazuju da ima jače analgetično dejstvo od opioida.U prehospitalnom tretmanu RK,prilikom izbora lekova i doze u terapiji bola treba prilagoditi terapiju individualno svakom pacijentu.
Keywords: renalna kolika, urolitijaza, ketorolak, ibuprofen, opioidi