PROCENA STRUKTURE LIČNOSTI OPIJATSKIH ZAVISNIKA I OSOBA SA POREMEĆAJEM UPOTREBE INTERNETA - Milinović, Milica; TEPŠIĆ OSTOJIĆ, Vesna (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Poremećaj upotrebe Interneta je psihofizički poremećaj koji podrazumeva pojavu tolerancije, simptome povlačenja, afektivne smetnje i poremećene socijalne relacije. Neurobiološki i farmakološki podaci ukazuju na sličnosti u patopsihologiji zavisnosti od opijata i patološkog kockanja. Cilj ovog istraživanja je da se uporede sociodemografske karakteristike osoba koje imaju poremećaj upotrebe Interneta, osoba koje su zavisne od opijata i kontrolne grupe. Kao i  da se uporede psihološke karakteristike prema modelu Big Five i psihopatološke karakteristike, te utvrdi stepen njihove izraženosti kod osoba koje pripadaju pomenutim grupama. Istraživanje je koncipirano kao klinička studija preseka bazirana na metodološkom pristupu koji podrazumeva i primenu komparativne metodologije, a uz upotrebu skala procene i psihološko-psihijatrijskih baterija za procenu ličnosti. Ukupan uzorak obuhvata  300 ispitanika: 100 ispitanika sa opijatskom zavisnošću, 100 ispitanika koji pokazuju simptome poremećaja upotrebe Interneta i 100 ispitanika kontrolne grupe.Rezultati ovog istraživanja ukazuju da su karakteristike ličnosti u vidu u empatije, ekstravertnosti, prijatnosti, savesnosti, otvorenosti i saradljivosti, u manjoj meri izražene kod osoba koje imaju poremećaj upotrebe Interneta i osoba zavisnih od opijata, u odnosu na kontrolnu grupu. Dobijeni rezultati daju doprinos za klasifikaciju poremećaja upotrebe Interneta i sugerišu svrstavanje u dijagnostičku kategoriju bihevioralnih zavisnosti.
Keywords: Upotreba interneta; bihejvioralna zavisnost; opijatska zavisnost