STRATIFIKACIJA RIZIKA OD NASTANKA AKUTNOG MOŽDANOG UDARA NAKON TRANZITORNOG ISHEMIJSKOG ATAKA I KORIŠĆENJE SKORING SISTEMA U PREHOSPITALNIM USLOVIMA - Janković, Tamara; Đorđević, Stefan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
UVOD/CILJ-Tranzitorni ishemijski atak(TIA)predstavlja privremeni poremećaj moždane cirkulacije,koji se manifestuje neurološkim deficitom koji se povlači,najčešće u roku od 60 minuta,za razliku od cerebrovaskularnog insulta gde je neurološki deficit je prisutan sve vreme.ABCD2 i OTTAWA skor imaju za cilj predikciju rizika nastanka cerebrovaskularnog insulta,nakon TIA-e.Cilj rada je retrospektivna primena ABCD2 i OTTAWA skora kod pacijentkinje sa pozitivnom anamnezom na TIA.PRIKAZ SLUČAJA-Ženska osoba starosti 68 godina,dezorijentisana,disfazična,razvijena leva hemipareza i ataksija.pod sumnjom na razvoj šloga.Heteroanamnestički saznajemo da simptomi traju više od sat vremena i da je slične tegobe imala pre 4 dana,koji su trajali oko 15 minuta,ali da su simptomi prestali i pacijentkinja je odbila transport u bolnicu.Pacijentkinja je,sada,transportovana u zdravstvenu ustanovu, gde je potvrđen cerebrovaskularni insult i pacijentkinja je hospitalitzovana.Prema podacima iz prethodnog izveštaja,vrednost ABCD2 skora je bila 6,a OTTAWA skora 10 poena.ZAKLJUČAK-Primena ABCD2 I OTTAWA skora u predikciji rizika u radu lekara hitne pomoći u cilju sprečavanja šloga nakon TIA-e.