POVIŠEN TROPONIN KOD SPORTISTE – INFARKT MIOKARDA ILI FIZIOLOŠKA POJAVA? - Janković, Tamara; Ðorðević, Stefan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2024)
UVOD-Merenje vrednosti troponina u krvi je osnovna laboratorijska analiza kod svakog pacijenta sa osećajem bola u grudima.Pored toga što je porast troponina u krvi visoko specifičan pokazatelj AIM, kod drugih dijagnoza može doći do rasta troponina.Takoðe intenzivne fizičke aktivnosti mogu dovesti do oslobađanja troponina. CILJ RADA-Prikazati pacijenta koji je zbog kolapsa pri trčanju službom hitne pomoći dovezen u bolnicu, gde je dijagnostikom utvrðen ogroman porast troponina u krvi.PRIKAZ BOLESNIKA - Pacijent  je na trci kolabirao i izgubio svest.Negira bol u grudnom košu, otežano disanje, palpitacije.U laboratorijskim nalazima izdvajaju se rastuće vrednosti Troponina I. Prilikom hospitalizacije isključen je AKS. Zaključeno je da je povišen troponin najverovatnije posledica fizičke aktivnosti. ZAKLJUČAK Svaki bol u grudima i klinička slika koja može ukazati na AKS zahteva posebnu pažnju lekara hitne pomoći. Takođe, zbog neretkih dežurstava na sportskim manifestacijama, lekar hitne pomoći mora biti upoznat i sa širokom patologijom i mogućim posledicama izrazite fizičke aktivnosti.