WORKLOAD AND RESPONSE İN PREHOSPİTAL EMERGENCY HEALTH SERVİCES: WORKLOAD AND RESPONSE İN PREHOSPİTAL EMERGENCY HEALTH SERVİCES - Duran, Matehan; Tahta, Yahya; ŞAHİNGÖZ TAHTA, Mehtap (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2024)
УВОД: У ванредним ситуацијама веома је важно спречити губитке који се могу спречити, добити рану информацију, стићи на лице места у кратком року и обезбедити интервенцију опремљеног и обученог особља. Ова студија је спроведена да би се истражили случајеви у пре-болничким хитним здравственим службама.МЕТОД: У овој ретроспективној студији испитано је 75.280 случајева који су се обратили Служби хитне медицинске помоћи Каисери 112 са телефонским бројем 112. Подаци обухватају демографске карактеристике случајева, болницу у коју су случајеви упућени, разлог позива, дијагнозу, резултат изласка хитне помоћи, време доласка случаја, извор позива итд. Прикупљена је са формуларом који садржи питања. За анализу података коришћене су дескриптивне статистичке методе.РЕЗУЛТАТИ: Утврђено је да су хитни позиви упућивани углавном у периоду од 10:00 до 16:00 часова, а 57,3% упућивања је углавном упућено у Болницу за обуку и истраживање. Најважнији разлог позива били су интернистички проблеми. Према резултатима отпуста из амбулантних кола, 66,7% случајева је завршило превођењем у болницу.РЕЗУЛТАТИ: Уочено је да се број хитних позива за хитне здравствене службе повећава из дана у дан. У овој студији, више од половине случајева није сматрано хитним према међународним параметрима за хитне случајеве које је одредила Светска здравствена организација (СЗО).
Keywords: КЉУЧНЕ РЕЧИ: Прехоспитал, хитна здравствена служба, хитна здравствена помоћ, хитна помоћ, хитни позив.