REAKCIONO VREME KAO JEDAN OD PREDUSLOVA USPEHA KARDIOPULMONALNE REANIMACIJE – PRIKAZ SLUČAJA - Ilić, Andrijana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2024)
Uvod/cilj: Ekipe hitne medicinske pomoći su na primerima iz prakse definisale reakciono vreme kao jedan od najznačajnijih preduslova uspeha reanimacije i prognoze preživljavanja. Reakciono vreme je vreme od trenutka predaje poziva ekipi do dolaska ekipe do pacijenta.Prikaz bolesnika: Dva pacijenta starosti 70-80 godina, sa srčanim zastojem nastalim u vanbolničkim uslovima gde je srčanom zastoju prethodio bol u grudima.Zaključak: U prikazanim slučajevima je intervenisala ista medicinska ekipa sa različitim reakcionim vremenom, pa posledično i različitom prognozom preživljavanja
Keywords: reanimacija, reakciono vreme, defibrilacija, zastoj srca