APPLICATION OF KAMPALA TRAUMA SCORE FOR PREHOSPITAL ASSESSMENT OF SEVERITY OF INJURIES AND PREDICTION OF OUTCOME AFTER SEVERE TRAUMA: PRE-HOSPITAL APPLICATION OF THE KAMPALA SCORE - Milivojčević Bevc, Ivana; Tasić-Uroš, Danijela; Anđelić, Slađana; Čolaković, Goran; Petrović, Snežana; Stefanović, Ivana; Vukićević, Verica (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2023)
Skorovi težine povreda služe da numerički karakterišu prirodu i obim povrede. Predstavljaju važan dodatni instrument koji se koristi u cilju brže trijaže, kategorizacije težine povrede, adekvatnijeg zbrinjavanja, lečenja i transporta pacijenata sa multiplim povredama u odgovarajuću bolnicu. Cilj rada je da se kroz prikaze bolesnika ukaže na mogućnost prehospitalne upotrebe Kampala trauma skora (KTS) kao lako primenjivog i veoma pogodnog za praćenje stanja i predviđanje ishoda teško povređene osobe. Bolesnici su prema KTS procenjeni različitom težinom povrede na prehospitalnom nivou, koje su bili u skladu sa definitivnim ishodom. Zaključujemo da je KTS efikasan bodovni sistem u inicijalnoj trijaži teško povređenih, kategorizaciji težine povrede, predikciji mortaliteta, neophodnosti hospitalizacije i predviđanju definitivnog ishoda. Zbog limitiranog broja pacijenata, treba sprovesti originalna istraživanja na većem uzorku.
Keywords: Kampala trauma skor,trauma, ishod