ZAŽIVOTNO NEPREPOZNAT MIOKARDITIS KAO UZROK IZNENADNE SRČANE SMRTI RADNIKA SLUŽBE DOSTAVE HRANE : MIOKARDITIS KAO UZROK IZNENADNE SRČANE SMRTI RADNIKA SLUŽBE DOSTAVE HRA - stefanović, ivana; Sinđelić, Vladimir; Anđelić, Slađana; Tasić-Uroš, Danijela; Milivojćević Bevc, Ivana; Čolaković, Goran (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2023)
Uvod. Dosta radova je posvećeno epidemiološkim merama i sigurnosti isporučene hrane u prevenciji širenja KOVID 19, malo se piše o pritiscima koji trpe radnici u dostavnim službama, kao i zdravstvene konsekvence koje mogu nastati zbog neregulisanog statusa Cilј rada Prikazujemo kao raritet udruženost otežanih uslova rada i miokarditisa koji je doveo do iznenadne srčane smrti kod radnika dostave hrane. Prikaz slučaja Ekipa Hitne medicinske pomoći, je upućena na lekarsku intervenciju, zbog mlađe osobe koja leži u hodniku zgrade bez znakova života. Heteroanamnestički, je dobijen podatak o dostavi na peti sprat zgrade bez lifta. Započeta kardio-pulmonalna reanimacija, koja je bila bezuspešna. Zbog smrtnog ishoda na javnom mestu, pozvana je policija, i telo poslato na obdukciju na kojoj je histološki evidentiran miokarditis.Zaklјučak: Miokarditis je nedovolјno prepoznat uzrok iznenadne smrti kod mladih lјudi. Buduća istraživanja treba usmeriti na donošenje preciznijih kriterijuma za zaživotnu detekciju miokarditisa kod ovako rizičnih zanimanja.
Keywords: miokarditis, iznenadni srčani zastoj, radnici dostave