THE FATAL DYSPNEOA - CASE REPORT OF A FEMALE PATIENT WITH INOPERABLE THYROID CARCINOMA - Jovanović, Anđelina; Vučić, Sanja; Valjarević, Svetlana; Vidaković, Milan; Gavrić, Jelena (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2023)
Uvod Tumori štitaste žlezde, zbog svoje lokalizacije u vratu, dok rastu mogu ugroziti disajni put. Maligniteti štitnjače sem kompresije, mogu vršiti i infiltraciju lokalnih tkiva.         Prikaz slučaja Ovde ćemo prikazati slučaj iz prakse kod pacijentkinje sa uznapredovalim karcinomom štitaste žlezde koji je zahtevao hitno obezbeđivanje disajnog puta, ali je zbog  propagacije maligniteta u medijastinum i posledične kompresije na distalne delove traheje i plućno tkivo bolnička epizoda završena letalnim ishodom uz svu pruženu medicinsku pomoć.         Zaključak Obezbeđivanje disajnog puta endotrahealnom intubacijom ili traheotomijom u izvesnom broju slučajeva nije dovoljno za spašavanje života naših pacijenata.          Ključne reči : uznapredovao karcinom štitaste žlezde, dispnea, obezbeđivanje disajnog puta
Keywords: uznapredovao karcinom štitaste žlezde, dispnea, obezbeđivanje disajnog puta