COVID 19 KAO TRIGER ZA NASTANAK MOŽDANOG UDARA KOD NEDIJAGNOSTIKOVANOG PROLAZNOG FORAMEN OVALE I TROMBOFILIJE - Nešković, Dragana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2023)
Uvod: COVID-19, je infekcija koju izaziva novi korona virus (SARS-CoV 2). Bolest se najčešće ispoljava respiratornom simptomatologijom i može da bude praćena ozbiljnim komplikacijama, među kojima je i akutni ishemijski moždani udar (AIMU).          Cilj rada je da se ukaže na kompleksnost interakcije fakora rizika za nastanak AIMU nakon COVID-19 infekcije.           Prikaz bolesnika: Muškarac 28 godina, razvio je AIMU,  2,5 meseca nakon preležane COVID-19 infekcije. Pregledom je utvrđena oduzetost levih ekstremiteta, a pacijemnt je zbog visokih vrednosti D-dimera, na antikoagulantnoj terapiji. Kompjuterizovana tomografija (CT) je pokazala svežu ishemijsku leziju frontalno. Nakon rekanalizacione terapije došlo je do povlačenja neurološkog deficita. Ispitivanjem je otkriven prolazni foramen ovale (PFO) i urođena trombofilija.         Zaključak: Zbog nejasnog udeala pojedinačnih faktora rizika, potrebno je sprovesti dodatna istraživanja, i ukazati na rizik od nastanka AIMU i kod blagih slučajeva COVID-19 infekcije.Ključne reči: COVID 19, AIMU,  trombofilija
Keywords: COVID 19, AIMU,trombofilija