Splinter hemoragije kao mogući znak infarkta miokarda i plućne embolije - Đorđević, Stefan; Anđelić, Slađana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Uvod/cilj: Subungvalne splinter hemoragije su čest ali klinički nalaz jednostavan za prepoznavanje i udružen sa bolestima različite težine. Prikazujemo pacijenta sa novonastalim bolom u grudima, diferencijalno-dijagnostičkom nedoumicom između AIM i PE, a čijom se inspekcijom evidentira prisustvo SSH.            Prikaz slučaja: Ekipa hitne pomoći upućena je na lekarsku intervenciju kod 58.-og pacijenta zbog bola u grudima. Pacijent daje podatke o naglonastalom bolu u grudima, bez propagacije, koji je počeo nekoliko sati ranije, i da nikada ranije nije imao slične tegobe. EKG: sinusni ritam, S1 zubac u D1, ST elevacija u odvodima D2, D3 i aVF ≤1mm, ST depresija V4-V6. Pregledom uočene su SSH na nokatnim pločama. Transportovan do kardiologije gde su kontinuiranim praćenjem, uočene rastuće vrednosti troponina T i kreatin kinaze. Na osnovu povišene vrednosti D dimera i MSCT plućne arterije posumnjano je i na PE.            Zaključak: Buduća istraživanja treba usmeriti na definisanju uzročno-posledične veze između SSH sa AIM i/ili PE.
Keywords: Subungvalne splinter hemoragije, infarkt miokarda, plućna embolija