Prenatalni i perinatalni faktori rizika za razvoj alergijskih bolesti - Filipovic, Ivana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Za nastanak alergijskih bolesti su neophodne tri kompnente: nasleđe, kontakt sa alergenom i faktori okruženja. Alergijske bolesti su najčešće hronične bolesti kod dece i adolesscenata. Cilj rada je da ukaže na najnovija saznanja o prenatalnim i perinatalnim faktorima rizika za razvoj atopijskih bolesti. Istraživanje je izvršeno pretraživanjem radova u bazama podataka MEDLINE i PubMed-u u peridu do septembra 2021. godine. Imunski sistem majke u trudnoći igra ključnu ulogu u razvoju  ploda, a svakako utiče i na sveobuhvatnu dobrotit njenog potpomstva kasinije u životu. Imunska disregulacija tokom perioda graviditeta je dokazano povezana sa nepovoljnim maternalnim, fetalnim i neonatalnim ishodima. Nasuprot davno utemeljenom stavu o amnionskoj tečnosti kao sterilnoj sredini danas se zna da plod gutajući plodovu vodu dobija svoju prvu dozu probiotika.
Keywords: prenatalni faktori; perinatalni faktori; alergijske bolesti