Procena znanja majki i evaluacija prepreka za uspešno dojenje - Savić, Nikola; Milošević , Marijana; Mladenović, Marija; Jokić , Zoran; Anđelić, Slađana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2021)
Uvod: Zdrava ishrana predstavlja preduslov za zdravlje deteta. Metode: Prvi deo istraživanja dizajniran je u vidu studije preseka. Konstruisan je upitnik za porodilje za procenu njihovog stepena informisanosti o značaju dojenja, drugi deo istraživanja obuhvata telefonsko anketiranje porodilja nakon otpusta iz bolnice, u vezi sa prisustvom prepreka za uspešno dojenje. Rezultati: U analizi rezultata korišćene su metode deskriptivne statistike. Najveći broj žena je starosti od 21 do 25 godina (57%), 88% dece na rođenju je dobilo ocenu 9,  78% žena podoj je započelo sutradan. Nakon 7 dana po otpustu iz bolnice, 7% žena nije dojilo. Zaključak: Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu većeg stepena edukacije majki o dojenju.
Keywords: Dojenje; prirodna ishrana; ishrana; odojče