APSCES PLUĆA KAO KOMPLIKACIJA INFEKCIJE COVID-19 - Simić, Vladimir; Radovanović, Jovana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2021)
Uvod/Cilj: Apsces je ograničena gnojna upala pluća s nekrozom i kolikvacijom plućnog tkiva. Prikazujemo kao raritet pacijenta kod koga je infekcija virusom COVID-19 dovela do formiranja apscesa pluća.Prikaz bolesnika: Zbog očigledne manifestacije infekcije COVID-19 virusom (febrilnost, malaksalost, slabost), 81.-godišnji muškarac, je po savetu lekara dispečerskog centra hitne pomoći, obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, pregledan u kovid ambulanti i upućen na kućno lečenje. Tokom noći dolazi do progresije simptoma u vidu otežanog disanja i kašlja. Zbog radiografske verifikacije trakasto-mrljastih senki obostrano i laboratorijski potvrđene infekcije COVID-19, hospitalizovan je 35 dana. Dvadeset drugog dana po otpustu, pacijent je zbog dispneje, povremenih hemoptizija i brzog zamaranja, pregledan u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije pod sumnjom na plućnu emboliju. Nalazom na multislajsnoj kompjuterizovanoj tomografiji se evidentira apsces u bazalnom delu levog plućnog krila.Zaključak: Zbog apscesa pluća, retke ali moguće komplikacije infekcije COVID-19, neophodno je praćenje obolelih i nakon hospitalizacije.
Keywords: COVID-19, apsces pluća, komplikacija