Mini-inciziona tehnika u zbrinjavanju sindroma karpalnog tunela - Mitrović, Mihajlo (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2021)
Sindrom karpalnog tunela (SKT) je najčešći oblik kompresivne neuropatije gornjeg ekstremiteta. Češći je u ženskoj populaciji, srednjih godina i predstavlja značajan socioekonomski problem. U SAD se godišnje operativno leči preko 500 000 pacijenata, čije lečenje košta preko 4 milijarde dolara. Od sredine prošlog veka operativno lečenje postaje dominantan oblik lečenja srednje teških i teških oblika sindroma. Sve do uvođenja endoskopske procedure, klasična otvorena metoda je bila dominantan oblik lečenja. Cilj našeg rada je da se ispita efikasnost, bezbednost i ekonomičnost mini-incizionog pristupa u dekompresiji karpalnog tunela vertikalnim rezom dužine do 2cm u nivou karpalne regije. Od januara 2018. godine do decembra 2019. godine na našem odeljenju je urađeno 35 dekompresija karpalnog tunela kod 30 pacijenata koristeći mini-incizioni pristup i standardne hiruške makaze. Nismo imali nijednu intraoperativnu komplikaciju. Svi pacijenti već prvog postoperativnog dana nisu imali noćne tegobe. Bol u pilarnoj regiji, regiji operativnog reza i slabost hvata se progresivno smanjivao tokom perioda od 12 nedelja, da bi na poslednjoj kontroli samo jedan pacijent i dalje imao intezivne tegobe koje su zahtevale reintervenciju. Svi ostali pacijenti su se u potpunosti oporavili. Bez obzira na razvoj i usavršavanje endoskopske procedure dekompresije karpalnog tunela, dominantni oblici operativnog lečenja su i dalje klasična otvorena metoda i novorazvijene mini-incizione metode dekompresije. Na našoj seriji smo pokazali da je mini-inciziona metoda brza, efikasna, bezbedna i ekonomična metoda operativnog lečenja kompresivne neuropatije karpalnog tunela.
Keywords: sindrom karpalnog tunela, mini-inciziona tehnika, endoskopska tehnika