URGENTNO ZBRINJAVANJE TROVANJA UGLJEN MONOKSIDOM KOD RADNIKA NAFTNE INDUSTRIJE - Peričević Medić, Sonja; Ljujić, Jovana; Mikov, Ivan; Španović, Milorad; Sakač, Slađana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Uvod: Ugljeni monoksid (CO) je gas koji nastaje nepotpunim sagorevanjem ugljenikovih jedinjenja i vodeći je uzrok trovanja u svetu. Cilj ovog rada je bio analiza slučaja akutnog trovanja CO kod pet radnika industrije nafte, u kolektivnom smeštaju sa prikazom dijagnostičkih, terapijskih i preventivnih mera.Prikaz slučaja: Zbog zdravstvenih tegoba nastalih usled udisanja CO iz neispravnih gasnih instalacija, radnici su u toku noći zbrinuti od strane ekipe hitne medicinske pomoći i na odeljenju urgentne medicine. Uzeti su uzorci venske krvi za merenje karboksihemoglobina (COHb) i gasne analize na prijemu i nakon 120 minuta. Sprovedena je parenteralna i terapija kiseonikom preko maske poluotvorenog tipa. Nakon sprovedene terapije radnici su se potpuno oporavili.Zaključak: Brzo prepoznavanje simptoma trovanja i započinjanje urgentne terapije su od ključnog značaja za povoljan ishod lečenja. Primena preventivnih mera u smislu edukacije radnika i sprovođenja zdravstveno bezbednosnih mera na radu i  radnom okruženju su značajni za sprečavanje trovanja CO.
Keywords: ugljen monoksid, trovanje, naftna industrija, radno mesto